Sport- en competitieplanning

Efficiëntie en automatisatie bij de organisatie van sportcompetities.

Bij de organisatie van sportcompetities zijn er talrijke voorbeelden van planningsproblemen te vinden: automatische aanduidingen voor scheidsrechters en wedstrijdofficials, de best mogelijk opmaak van de speelkalender die zoveel mogelijk clubs tevreden stelt, of automatische en optimale reeksindelingen. Net zoals voor de Koninklijke Belgische Voetbalbond, lossen we ook de planningsproblemen in uw sport op.

Het organiseren van sportcompetities is niet alleen op administratief vlak een zware en tijdrovende taak. In elke sporttak zijn er een aantal planningsproblemen die niet zomaar met de blote hand op te lossen zijn. MoveteX heeft een ruime ervaring in de sportsector, onder meer bij het opstellen van de beste mogelijke speelkalenders en bij automatische en optimale reeksindelingen voor jeugdcompetities.

Automatische aanduidingen voor scheidsrechters

Bij het aanduiden van scheidsrechters of wedstrijdofficials moet met een zeer groot aantal randvoorwaarden rekening worden gehouden: scheidsrechters mogen niet te veel of te snel naar dezelfde ploeg terug gaan, er moet rekening worden gehouden met hun categorie (kwaliteiten), met hun beschikbaarheid en hun persoonlijke voorkeuren. Clubs kunnen scheidsrechters weigeren en vice versa. Er is bovendien een tekort aan scheidsrechters, waardoor ze zo efficiënt mogelijk ingezet moeten worden, enzovoort. Zodra het aantal wedstrijden per week in de grootteorde van enkele tientallen ligt, wordt het quasi onmogelijk om de scheidsrechters foutloos en efficiënt manueel aan te duiden.

RefAssiST is de oplossing voor efficiënt scheidsrechtersmanagement en automatische aanduidingen voor scheidsrechters of wedstrijdofficials. Dankzij RefAssiST, met ingebouwde algoritmes voor automatische aanduidingen, wordt dit proces tijdsefficiënt, worden fouten vermeden en kunnen verplaatsingsonkosten gereduceerd worden.

RefAssiST wordt reeds meer dan 4 seizoenen gebruikt voor alle scheidsrechtersaanduidingen bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Daarnaast gebruikt wereldvoetbalorganisatie FIFA het platform ter begeleiding van hun scheidsrechters naar grote toernooien (o.a. het wereldkampioenschap).

Wereldwijd
nationaliteiten
%
lagere transportkosten
aanduidingen
%
tijdswinst
Haal het beste uit je scheidsrechters!

Speelkalender & reeksindelingen

Automatische kalenders

De opmaak van de speelkalenders gebeurt in de meeste sportfederaties volgens een vast stramien: ploegen krijgen een nummer en op basis daarvan wordt de volgorde van hun tegenstanders bepaald. Talloze kalenderwijzigingen gedurende het seizoen zijn het gevolg van deze ad hoc werkwijze. Onze wiskundige algoritmes zijn dé manier om alle clubs tevreden te stellen en de wijzigingen tot een minimum te reduceren.

Er zijn immers veel meer randvoorwaarden die moeten worden meegenomen bij de kalenderopmaak. Voor zaalsporten kan dit bijvoorbeeld de beschikbaarheid van de zaal zijn. Een gemeenschappelijke verplaatsing van verschillende jeugdteams van dezelfde club kan eveneens een drijfveer zijn bij de opmaak. Bij eerste ploegen kan het uit of thuis spelen van een naburige club een rol spelen. In de topklasses tenslotte, kunnen de beschikbaarheid van stewards, veiligheidspersoneel/politie tot zelfs tv-vereisten doorslaggevend zijn.

Automatische reeksindelingen

Veronderstel dat er 50 (jeugd)ploegen ingeschreven zijn om aan een competitie deel te nemen. Ze kunnen uiteraard niet allemaal tegen elkaar spelen en moeten in reeksen onderverdeeld worden. Hoe kunnen deze reeksen worden samengesteld? Er zijn miljoenen mogelijke samenstellingen, maar wat is de beste?

Er zijn verschillende conflicterende randvoorwaarden bij dit probleem: er moet eerst en vooral rekening gehouden worden met de afstand tussen de ploegen. Daarenboven willen bepaalde ploegen absoluut wel of absoluut niet in dezelfde reeks spelen. De kwaliteit van de teams kan ook een belangrijk aspect zijn. En dan rest nog de vraag hoeveel ploegen in elke reeks zullen spelen.

Kalenders en reeksen die zoveel mogelijk clubs tevreden stellen?

De vraagstukken rond kalenders en reeksindelingen zijn niet zomaar op te lossen. Bovendien volstaan vuistregels niet meer. Het opstellen van kalenders en reeksen kan automatisch, sneller, efficiënter en beter via een op maat gemaakt optimalisatiealgoritme.